DSC02364 (2)

 

La Canya és un nucli de població dins la comarca de la Garrotxa
repartit entre els municipis de la Vall de Bianya i Sant Joan les Fonts. El 2004 tenia 1.090 habitants, repartits gairebé meitat i meitat en cada municipi ( 557 a Sant Joan i 533 a la Vall de Bianya, on és el nucli més habitat ). La part de la Vall de Bianya forma un enclavament dins el terme municipal de Sant Joan les Fonts.
Està situat a 360 metres d’ alçada, al peu del volcà de la Canya i vora el Fluvià, al nord d’ Olot, ciutat amb la qual es troba gairebé unit al llarg de la carretera C-26, que comunica la Canya també amb l’ Hostal nou de Bianya i Ripoll. També té comunicació per la carretera local ( Gi-522 ) amb Sant Joan les Fonts i Castellfollit de la Roca. Actualment, la Canya es divideix en tres barris: La Canya de Dalt, la Canya de Baix i la Roureda. La Canya de Baix forma part de Sant Joan les Fonts, mentre que la Canya de Dalt és la part de la Vall de Bianya. La Roureda és una zona residencial més situada al terme municipal de Sant Joan les Fonts.
L’esport a la Canya és representat pel club del poble,l’ AGRUPACIÓ ESPORTIVA LA CANYA. Aquest club fou fundat l’ any 1973 per l’ àrbitre JOAN GUIRADO amb el suport de PERE CANAL, i durant la seva història han destacat les seccions de futbol i de bàsquet. Aquesta última es jugava en una pista descoberta al costat del camp de futbol, i va tenir durant els anys noranta equips sènior masculí i femení i sots 21 masculí. El 2002 fou, l’ últim any on es va practicar bàsquet federat al poble, amb la participació d’ un sènior femení a Tercera Catalana. El 2008, després de 5 anys sense bàsquet, s’ha tret la pista poliesportiva on solien jugar els equips federats.
La secció de futbol continua activa. Durant molts anys ha estat un dels clubs de referència de les comarques Gironines a nivell de futbol.
A l’actualitat disposa d’un camp de futbol 11 i una zona d’entrament amb gespa natural, i un camp de futbol 7 de gespa artificial.